15 jaar Week van de teek – controleren op teken blijft belangrijk

Vandaag start de landelijke Week van de teek. Wie in het groen werkt, loopt een verhoogd risico op een tekenbeet. En daarmee het risico op de ziekte van Lyme. Maar ook voor iedereen die graag geniet van de natuur is voorlichting belangrijk. Controleren op teken blijft van belang, dat is de boodschap in de Week van de Teek. De week wordt dit jaar voor de vijftiende keer georganiseerd door Stigas samen met een groot aantal organisaties.

Veel bereikt in 15 jaar

Samen hebben we veel bereikt: werkgevers geven voorlichting, verstrekken beschermende middelen en tekenverwijderaars en meer dan 90 procent van de werknemers met een groot risico op tekenbeten controleert zichzelf dagelijks. En als dat nodig is, worden teken snel verwijderd. Deze aandacht blijft nodig. Blijven inventariseren waar de teek zit, voorlichting geven en middelen beschikbaar stellen om tekenbeten te voorkomen, blijft het devies. Denk daarbij ook aan speciale groepen, zoals nieuwe werknemers en vrijwilligers.

Toekomst: beschermende kleding en vaccin

Op het gebied van beschermende kleding en vaccins zijn er volop ontwikkelingen. Zo zijn de ervaringen met het dragen van kleding geïmpregneerd met permetrine uitgebreid onderzocht. Deze uitkomsten zijn leidend geweest bij het opstellen van een norm. Binnenkort is er een stemmingsronde voor deze Europese CEN-norm. Na een positieve stemming komt er voor deze kleding een CE-markering, herkenbaar aan het speciale label in de kleding. Deze biedt de zekerheid dat de kleding én effectief is tegen tekenbeten gedurende een bepaald aantal wasbeurten én dat er geen gezondheidsrisico’s zijn.

Er is nog geen vaccin tegen de ziekte van Lyme, maar er is wel een groot internationaal onderzoek gaande naar een nieuw vaccin. Het experimentele vaccin is gericht tegen verschillende soorten Lymebacteriën die in de Verenigde staten en in Europa voorkomen. Het onderzoek, waaraan ook Amsterdam UMC deelneemt, loopt tot eind 2024.

Poll voor werknemers en tekenspreekuur

In deze week is er veel aandacht voor de teek op websites en nieuwsbrieven van de deelnemende organisaties.

Stigas heeft een korte poll gemaakt voor werknemers over het verwijderen van teken. Met de uitkomsten willen we de voorlichting en instructies over het verwijderen van teken verbeteren.

Daarnaast organiseert Stigas speciaal voor iedereen die in de agrarische en groene sector werkt een tekenspreekuur. Mirjam de Groot, deskundige in het voorkomen van tekenbeten, beantwoordt telefonisch vragen over het voorkomen van tekenbeten en de ziekte van Lyme. Het spreekuur is van maandag 17 tot en met vrijdag 21 april van 9:00 uur tot 10:00 uur. Bellen kan zonder afspraak. Het telefoonnummer is: 06 20 09 66 79.