22 – 26 juni: Week van de teek met telefonisch vragenuur teken

Controle op teken blijft aandachtspunt

Het tekenseizoen is begonnen. Wie in het groen werkt, loopt een verhoogd risico op een tekenbeet. En daarmee een verhoogd risico op de ziekte van Lyme. Controleren op teken blijft van belang. Dit is de boodschap in de Week van de Teek (22 – 26 juni).

Deze themaweek wordt normaal gesproken in het vroege voorjaar georganiseerd. Door de coronacrisis is de themaweek uitgesteld, maar dat neemt niet weg dat de aandacht voor teken onverminderd belangrijk blijft.

Deze week wordt georganiseerd door een groot aantal organisaties en Stigas.

Veel kennis over de teek

Uit onderzoek van Stigas blijkt dat mensen die in de sectoren hoveniers- en groenvoorziening, bos en de natuur en het mechanisch loonwerk werken al veel weten over de risico’s van teken. Zij zijn zich ervan bewust dat zij beschermende maatregelen moeten nemen en zich ook regelmatig moeten controleren.

Meer aandacht voor duidelijke afspraken

Maar er is ook nog veel te winnen. Bedrijven kunnen meer aandacht hebben voor duidelijke afspraken, het inschatten van de risico’s, voorlichting geven en het verstrekken van middelen die beschermen tegen teken. Voor wie in het groen werkt, blijft regelmatige controle en het snel verwijderen van teken een aandachtspunt.

Bellen met tekenspecialist Mirjam

Speciaal voor iedereen die in het groen werkt is er tijdens de Week van de Teek een telefonisch vragenuur. Tekenspecialist Mirjam de Groot beantwoordt vragen over het voorkomen van tekenbeten en de ziekte van Lyme. Mirjam is voorzitter van de Landelijke Groene Lyme Werkgroep (LGLW) en mede organisator van de Week van de Teek die gedragen wordt door ruim 20 landelijke organisaties. Mirjam is gespecialiseerd in de arbeidsomstandigheden voor de groene sector en Bos en Natuur.
Het telefonisch vragenuur teken is van dinsdag 23 tot en met vrijdag 26 juni van 9:00 – 10:00. Bel Mirjam de Groot op 06 20 09 66 79.